Cultura

Des d’ICV-EUiA entenem la cultura en un sentit ampli, que inclou tant els continguts culturals, com les diferents expressions culturals i maneres de transmetre els coneixements i els valors de la nostra societat que és diversa. En aquest sentit, cal fer una aposta decidida per la interculturalitat, per la interrelació de cultures i expressions culturals com a factors de cohesió social. Una cultura a l’abast de tothom, on els ciutadans i les ciutadanes puguin ésser actors i receptors de la cultura. Una visió cultural que serveixi per desenvolupar els valors de la persona i que incorpori els valors del civisme i de la democràcia, del respecte al medi natural i urbà, i de la importància de l’espai públic i col·lectiu. 

Un dels equipaments fonamentals del nostre Districte per a la trobada ciutadana són els centres cívics i casals de barri. Aquest darrer mandat hem completat la xarxa de casals de barri amb el Casal de Barri de la Vall d’Hebron, el Casal de la Font d’en Fargues, i el Casal de barri Pirineus, a Can Baró.
  • Cal seguir treballant per garantir que els consells de seguiment dels centres cívics esdevinguin espais de participació que ajudin a impulsar els equipaments.
  • Cal continuar estudiant noves fórmules de gestió cívica i participativa dels equipaments, amb un major protagonisme de les entitats i les persones usuàries, tal com s’ha fet al Casal de la Font d’en Fargues o al Casal de barri Pirineus.
  • Estudiarem la possibilitat d’anar adaptant els horaris dels equipaments cívics i culturals a les necessitats de la gent dels barris, tendint a ampliar horaris en caps de setmana i nocturns allà on sigui possible.
Els equipaments del nostre Districte han de ser llocs de creativitat artística i cultural, no només de consum o contemplació creativa. I en aquest sentit, des d’ICV-EUiA creiem que:
  • Cal continuar donant suport a iniciatives com el Concurs de Cantautors del Districte, la mostra d’Art Jove Stripart, el cicle de Zona Flamenca, el cicle d’arts escèniques Desplaça’t, l’Embrió, el Visualsound, etc. I potenciar-ne altres de noves.
  • Continuar afavorint l’alliberament d’espais per a la creació artística de grafitis a partir dels projectes impulsats pels propis joves, i la promoció d’activitats relacionades amb l’art urbà.
Pel que fa a les biblioteques del Districte, la construcció de la Biblioteca de Can Mariner ha estat un èxit, funciona a ple rendiment i fins i tot es planteja incrementar la seva activitat per donar resposta a l’elevat nombre de demandes que està rebent. Actualment resta pendent:
  • Ampliar la biblioteca Albert Pérez Baró, de Montbau, utilitzant els locals de la Creu Roja.
  • Ampliar la biblioteca Mercè Rodoreda del Guinardó, dotant-la d’una sala d’actes en millors condicions.
  • Impulsar la nova Biblioteca de la Vall d’Hebron al carrer Can Travi.
  • Continuar donant suport a la tasca de difusió cultural que estan duent a terme les nostres biblioteques, amb cicles i activitats que han permès acostar la literatura a la ciutadania en general. Cicles com “De pensament, paraula i obra” o “Narra el dors” són exemples molt interessants per acostar la poesia i la narrativa als nostres barris.
El món associatiu del nostre Districte suposa un important motor cultural, amb el qual cal seguir col·laborant, el qual cal seguir potenciant i cal seguir donant suport:
  • Continuar treballant per tal de donar suport a les activitats culturals dutes a terme pel moviment associatiu, ajudant de forma decidida en la seva difusió o bé col•laborant en les infraestructures necessàries per fer-les possible.
  • Volem continuar impulsant la cultura popular com a símbol d’identitat; donant suport a les colles de Diables, Trabucaires, Gegants, Sardanes i Castells.
  • Continuar donant suport a les activitats que suposen una coordinació d’entitats per tal d’aconseguir un projecte comú com poden ser les Festes Majors o el Carnestoltes, o en aquells projectes que es fan conjuntament entre les entitats i el Districte com són la Trobada d’Entitats o la Cavalcada de Reis.
  • Donar un impuls decisiu a les iniciatives culturals provinents de l’àmbit associatiu o privat. En aquest sentit cal donar suport a la difusió dels museus que hi ha al nostre Districte com el Museu Africà dels missioners comboiants a Horta o el Museu Palmero de Sant Genís.
  • Fomentar la incorporació de criteris d’interculturalitat en les programacions i activitats en el marc nacional català.
  • Crear el Festival de la Rumba Catalana d’Horta-Guinardó, tenint en compte la gran tradició de grups de rumba als nostres barris.
Hem treballat per recuperar el patrimoni del Districte, posar-lo en valor, i tirar endavant nous equipaments culturals, a Can Mariner, a la masia de Can Fargues, Can Soler, etc. Continuarem recuperant les masies, les edificacions singulars, i trets distintius del Districte com els associats a l’aigua:
  • Tirar endavant el projecte d’escola de música municipal del Districte a la Masia de Can Fargues i l’obertura dels jardins al barri.
  • Recuperar el Mas Ravellat Pla per convertir-lo en un equipament públic del Guinardó.
  • Recuperar la Torre Garcini i convertir-la en un equipament públic del Guinardó.
  • Donar suport a un projecte de ciutat per a la rehabilitació del Palau del Marques d’Alfarràs i la creació d’un centre d’interpretació del parc del Laberint d’Horta.
  • Aprovar definitivament el PMU per a la protecció i conservació del carrer Aiguafreda.
  • Continuarem recuperant els elements relacionats amb la ruta de l’aigua, les bugaderes, la xarxa de torres d’aigua, i els diversos aspectes vinculats als torrents i rieres dels nostres barris.
La nova seu de l'Arxiu d'Horta-Guinardó al carrer Lepant ha permès crear un espai millor on poder arxivar la documentació històrica dels nostres barris i oferir un millor servei. I l’aposta del Districte en publicacions ha anat clarament orientada a difondre la història dels nostres barris, com un important element d'identitat.
  • Continuar dinamitzant l’Arxiu del Districte en la seva nova ubicació.
  • Continuar impulsant l’edició de publicacions sobre la història de tots els barris d’Horta- Guinardó: Sant Genís, Guinardó, Vall d’Hebron, Teixonera i Can Baró.
  • Donar suport al “Pou. Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada”, com a entitat que vetlla per la recuperació del patrimoni històric i cultural dels nostres barris.