Habitatge

L’accés a l’habitatge és un dels temes que més preocupen a la ciutadania, ja que és un dels aspectes que més condicionen el seu projecte i les seves condicions de vida. 

És per això, que les polítiques públiques d’habitatge sempre han estat un dels eixos bàsics del treball de la coalició ICV-EUiA i ho continuaran sent. La nostra coalició va aconseguir introduir al nou Estatut d’Autonomia de Catalunya el reconeixement de l’accés a un habitatge digne com un dret de les persones, i desprès, la nova Llei del Dret a l’Habitatge, impulsada per ICV-EUiA des de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge, ara inexistent, va definir l’abast d’aquest dret.

La situació actual de paràlisi en el sector de la construcció i del mercat de l’habitatge, va obligar a repensar la política d’habitatge per garantir el reconeixement del dret a accedir a un habitatge digne i mantenir, en època de crisi, l’esforç per abordar les necessitats d’habitatge amb una especial atenció als col·lectius amb més dificultats. En aquest sentit proposem:
  • Fomentar el lloguer.
  • Impulsar la modalitat d’habitatge públic amb dret de superfície, que permet disposar de l’habitatge per a un període de 75 anys, sense les limitacions temporals d’altres modalitats, i al mateix temps suposa que l’Ajuntament no perd la propietat del sol.
  • Continuar ampliant l’oferta d’habitatge de lloguer per a la gent jove.
  • Continuar amb la construcció d’apartaments de lloguer assequible amb serveis compartits, específicament equipats per a la gent gran.
  • Estendre a noves promocions d’habitatge dotacional del Districte la disponibilitat de pisos per a persones amb malalties mentals, gestionats per entitats que treballen en el camp de la salut mental. Valorem molt positivament l’experiència duta a terme a Can Travi amb la Fundació Tres Turons, i la volem ampliar.
  • Continuar incrementant la proporció d’habitatges adaptats per a les persones amb diversitat funcional en les promocions públiques.
  • Impulsar habitatges de lloguer assequible, per atendre necessitats d’allotjament temporal per a persones en una situació social, laboral o personal especialment difícil i que no poden acreditar uns ingressos fixes: dones maltractades, dones separades i amb fills al seu càrrec, persones que han sortit de la presó, persones en atur de llarga durada, etc. En aquests casos, l’Ajuntament ha d’actuar com a avalador.
Molts dels projectes urbanístics que s’han de desenvolupar també impliquen la construcció de nous habitatges públics, una bona part d’aquests de reallotjament. Caldrà per tant, fer el seguiment de les noves promocions previstes: Tres Turons, MPGM del Carmel, PMU de la Clota, PMU de la Teixonera, i PMU de Ciutadella.
A banda de les noves promocions d’habitatge, cal continuar afavorint la rehabilitació d’habitatges:
  • Continuar treballant per aconseguir que els barris de Sant Genis i la Teixonera es beneficiïn de la Llei de Barris, exigint al Govern de la Generalitat que mantingui la convocatòria.
  • Continuar impulsant els plans de rehabilitació del Casc Antic d’Horta.
  • Fer seguiment dels Plans de Millora Urbana (PMU) per a la instal·lació d’ascensors als barris de Sant Genís i de Montbau, per millorar l’accessibilitat d’uns edificis que fins ara no tenien la possibilitat de fer-ho.
  • Continuar oferint assessorament des de les oficines municipals d’habitatge, a les persones amb dificultats per pagar el lloguer o l’habitatge.