Esports

L’esport és un dret dels ciutadans i ciutadanes que forma part de l’exigència de qualitat de vida i que, per tant, hem de fomentar de forma clara des de l’Ajuntament. Volem, però, promocionar la pràctica esportiva com a forma de desenvolupament personal i col·lectiu, fomentant els valor de la solidaritat, la cooperació, els valors pedagògics i educatius per sobre de la simple competitivitat.

El nostre Districte compta amb un gruix d’instal·lacions esportives considerable, però encara manquen algunes instal·lacions bàsiques que donin cobertura a la demanda de tots els barris. Per això ens proposem:
  • Continuar reforçant la pràctica d'esports que tot i no ser majoritaris tenen una especial incidència en el nostre districte com el voleibol, les bitlles, el bàsquet o el judo i d’aquells esports que disposen d’equipaments significatius com el tennis (remodelant a més tota la zona a l’entorn del Barcelona Tennis Olímpic), o el ciclisme impulsant la ciutat del ciclisme a l’entorn del Velòdrom. En aquest mateix sentit caldrà trobar espais adequats de pavellons per a la pràctica esportiva.
  • Donar prioritat a l'esport escolar, fent ús de les instal·lacions escolars i afavorint els acords entre clubs i escoles, amb la mediació del Districte, per a que els clubs puguin utilitzar el espais en horari extraescolar i com a contrapartida ocupar-se del suport esportiu a l'aprenentatge i la pràctica extraescolar d’esport entre els nens i nenes de les escoles.
  • Continuar impulsant la remodelació del CEM Horta.
  • Construir una Pista de skate al Districte.
  • Continuar instal·lant taules de ping-pong als parcs.
  • Continuar arranjant les pistes de petanca i creant-ne de noves.
  • Estudiar la possibilitat de crear a la pedrera de Can Baró un espai d’equipaments esportius a l’aire lliure.
  • Continuar aplicant polítiques de preus reduïts a les instal·lacions esportives, per als diferents sectors que ho necessiten. Garantir que totes les instal·lacions esportives del Districte puguin fer una política pública de promoció de l’esport.
  • Aprofitar el projecte de Tres Turons per fer circuits esportius a l’aire lliure. Dotar de recorreguts per a córrer o caminar, amb elements que hi facilitin desenvolupar diferents exercicis bàsics. En el mateix sentit plantejar la possibilitat de crear proves esportives que ajudin a difondre les possibilitats de la pràctica esportiva al Parc de Collserola.
  • Continuar impulsant la instal·lació d’aparells d’activitat per a la gent gran als parcs, que també poden fer servir les criatures per jugar.
L’esport és una activitat de caràcter cívic i alhora un dret que cal garantir a tots els ciutadans i ciutadanes que ho vulguin. La concertació dels objectius públics amb la gestió privada (en particular amb els ens privats no lucratius i associatius) ha de continuar sent al Districte d’Horta- Guinardó una eina per una societat civil activa, moderna i sense desigualtats.
  • Cal garantir una vida activa de les comissions de seguiment i control de les instal·lacions esportives municipals, on hi són presents tots els sectors implicats: Ajuntament, entitats, clubs d’usuaris i moviment associatiu dels barris.
L’Ajuntament ha de garantir les iniciatives de foment i de suport econòmic que facilitin la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania per a la pràctica esportiva, especialment aquells col·lectius que poden trobar majors dificultats. En aquest sentit, donarem suport als diversos programes que s’impulsen des de l’IBE:
  • Programa d’integració esportiva per a persones amb diversitat funcional (física o psíquica) i amb malalties mentals, fent un tractament específic en cada cas, i incorporant monitors de suport.
  • Programa de promoció esportiva no competitiva en centres escolars, en col·laboració amb els clubs del districte.
  • Programa de promoció de la pràctica esportiva entre la gent gran.
  • Programa d’integració esportiva amb persones en situació d’exclusió social.
  • També caldrà seguir donant suport a l’obertura d’espais esportius per a tothom per tal que la pràctica esportiva arribi a tota la gent que ho desitja. Alguns projectes engegats amb col·lectius de nouvinguts han tingut un molt bon resultat.
  • Continuar estenent i donant a conèixer el programa temps de barri, amb la possibilitat d’utilització dels espais esportius dels centres docents públics fora dels horaris lectius.