Interculturalitat

La nostra coalició, continua defensant que és català qui viu i treballa a Catalunya, però no n’hi ha prou amb afirmar-ho, cal anar més enllà i dotar-nos de les polítiques i mitjans d’acollida i d’integració, per a la incorporació normalitzada de les persones nouvingudes al nostre Districte.

Des d’ICV-EUiA pensem que cal partir del reconeixement mutu i en pla d’igualtat de les diverses cultures que conviuen al nostre Districte, afavorint el coneixement “de l’altre” i la convivència, per evitar reaccions xenòfobes, que es poden produir com a reacció a problemes socials que es donen per falta de polítiques públiques potents d’integració i cohesió social, i que donades les mancances d’un Estat del benestar encara dèbil, competeixen per uns recursos escassos amb els ciutadans amb dificultats socioeconòmiques que ja són als nostres barris.

A partir del Programa de Nous Veïns i Veïnes, al Districte s’ha treballat, de forma participativa, en l’elaboració d’un Pla de Ciutadania, Convivència i Immigració del Districte, amb els objectius de: promoure la igualtat d’oportunitats i la no discriminació; afavorir el reconeixement de la diversitat com a part permanent de la nostra societat i lluitar contra el racisme i la xenofòbia; i impulsar un treball en xarxa amb els agents socials del territori.

La Taula de ciutadania, convivència i immigració del Districte, que incorpora la participació de les entitats i teixit associatiu, dels tècnics, i de l’administració del Districte ha permès abordar els reptes de la immigració i la diversitat en clau d’oportunitat i no en clau de conflicte, i amb una perspectiva de futur integrador.
  • Continuar reforçant el servei d’acollida del Districte, a través del programa nous veïns i veïnes.
  • Continuar impulsant el programa de reagrupament familiar del Districte.
  • Desenvolupar el nou Pla de Ciutadania, Convivència i Immigració del Districte afavorint les polítiques d’acomodació dels nous veïns i veïnes al Districte.
  • Continuar impulsant els programes específics desenvolupats en el marc del programa nous veïns i veïnes, per afavorir la participació de les dones migrades en els programes de salut, coneixement de la llengua, formació professional i ocupació, i promoure l'associacionisme i els espais existents per al coneixement i suport entre dones autòctones i migrades.
  • Continuar treballant a partir del programa HG Barribook que ha estat un èxit i es consolida com a plataforma informativa i de participació per a la gent jove del districte.