Medi ambient: agenda 21, aigua, energia, residus, verd urbà...

Barcelona és una ciutat de tipologia clarament mediterrània, compacta i diversa. Els objectius de l‘A21, la nostra constitució ambiental estan clarament orientats a preservar i potenciar aquest model.

El desenvolupament sostenible, les consideracions ecològiques i, en definitiva, la qualitat de vida, són per a nosaltres un concepte bàsic en les noves maneres de pensar i planificar la ciutat i el Districte.

La sostenibilitat ambiental és un eix transversal que travessa totes les polítiques sectorials, principalment emmarcada en el gran objectiu d’evitar un escalfament excessiu del planeta, generador del canvi climàtic. El consum, la producció, els residus, la mobilitat, l’urbanisme, l’ús eficient dels recursos, les energies, el mobiliari urbà… tots participen de la sostenibilitat ambiental, que és clau per a la nostra qualitat de vida i, especialment, per a la qualitat de vida en el futur.
Pel que fa les energies renovables, ja no són una opció de futur sinó una realitat que s’ha de complementar, ja des d’ara amb l’eficiència, l’estalvi i la suficiència energètica.

La cultura de la sostenibilitat ambiental s’ha anat incorporant en el pensament dels ciutadans i dins del món educatiu, associatiu i empresarial, on diverses escoles, entitats i empreses disposen ja de la seva Agenda 21 i dels seus plans d’acció. Des del Districte s’ha impulsat el treball en xarxa a partir de l’Agenda 21 del Districte, i s’ha aplicat polítiques actives i transversals en favor de la sostenibilitat ambiental, tot i que encara no hem avançat prou.

En aquest sentit, des de la nostra coalició ens proposem:
  • Continuar ampliant el suport als compromisos de l’Agenda 21 als col•lectius que encara no ho han fet, i fomentar i donar suport a la creació de plans d’Acció 21 entre els signants dels compromisos de l’Agenda 21. Potenciar i dinamitzar el treball a partir de la nova xarxa 7verd.
  • Continuar potenciant l’Agenda 21 escolar, donant suport al treball en xarxa per compartir activitats i experiències a les escoles del Districte.
  • Consolidar i impulsar la masia de Can Soler com a espai de natura a les portes de Collserola, convertint la masia en un referent de l’educació ambiental i la sostenibilitat.
  • Continuar impulsant iniciatives de sensibilització i educació ambiental dirigides als infants i a les escoles, com el cicle Viu les Places en Verd, la setmana d’educació ambiental, la Maleta escolar del Sr. Cucanet, etc. Fomentar la seva integració en la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya.
  • Seguir amb l’aplicació de mesures per a pal·liar la contaminació atmosfèrica i acústica arreu del Districte, amb l’extensió de paviment sonoreductor i la pacificació del trànsit. I amb una especial incidència a la Ronda de Dalt, amb l’aplicació de mesures per reduir el soroll a partir de l’estudi realitzat, i estudiant les possibilitats de cobriment de la Ronda de Dalt entre l’avinguda del Jordà i la Plaça de la Vall d’Hebron, on passa deprimida.
  • Seguir impulsant mesures contra la contaminació lumínica.
  • Seguir aplicant criteris de sostenibilitat a les activitats del Districte i fomentant que les entitats que encara no ho fan també adoptin aquests criteris a les seves festes i activitats.
Al Districte i a la ciutat, ICV-EUiA continuarem impulsant mesures sectorials de sostenibilitat:
  • Gestió integral del cicle de l’aigua, mantenint les polítiques d’estalvi i aprofitament i impulsant-ne de noves: amb la entrada en funcionament del Dipòsit d’aigües pluvials de l’Avinguda de l’Estatut, continuant amb la recuperació i protecció de les aigües freàtiques i les fonts naturals del Districte per a possibles usos; fomentant la utilització d’aigües pluvials; i amb la dotació del doble circuit d’aigües als edificis públics, sobretot a les instal·lacions esportives.
  • Millora energètica, impulsant el Pla lumínic d’estalvi i aprofitament energètic, en l’enllumenat i en els edificis públics, introduint la tecnologia led, amb la utilització de fluorescents d’alta eficiència; la instal·lació de plaques solars tèrmiques per a l’escalfament d’aigua, i plaques fotovoltaiques per a produir electricitat, en tots els edificis públics; amb el balizament dels parcs mitjançant punts de llum carregats amb energia solar. etc.
  • Reducció de residus, recollida selectiva i reutilització dels residus urbans, amb la idea que residu és recurs. El nou Parc de Neteja de l’Avinguda de l’Estatut ha de permetre un millor servei en la recollida de residus i la neteja de l’espai públic. Cal revisar i ampliar els recorreguts dels punts verds mòbils de barri, amb una campanya de sensibilització per incrementar la recollida selectiva de la fracció orgànica, fomentant l’educació cívica en les 4 RRRR: Reduir, Recuperar, Reciclar, Reutilitzar.
  • Continuar aplicant els criteris de sostenibilitat ambiental en les edificacions de nova construcció; equipaments, habitatges, etc. I fomentant la introducció progressiva d’aquests criteris en les edificacions antigues.
  • Continuar ampliant l’ús de combustibles més nets o amb energies renovables en les flotes municipals, per tal de contribuir a la lluita contra la contaminació de l’aire i a la reducció del CO2 que contribueix a l’escalfament del planeta.
  • Compra pública verda.
El Districte d’Horta-Guinardó compta amb una gran presència d’espais verds en el seu territori. La conservació, millora, i manteniment d’aquests espais, ha de ser una prioritat, tant pel que fa als parcs urbans com a les zones de muntanya. En aquest sentit, des d’ICV-EUiA proposem mesures com:
  • Continuar tirant endavant la creació d’una xarxa de corredors verds, amb el Projecte del Parc dels Tres Turons i fer realitat el Parc dels Tres Turons com a espai verd.
  • Continuar impulsant plans de millora integral de l’espai públic.
  • Remodelació i arranjament d’espais verds: del Parc de Princep de Girona, del Parc de les Cotxeres d’Horta, de l’entorn del Patronat Ribas amb la creació de l’arborètum, i d’espais com Can Marcet, Arenys, etc. I creant nous espais verds en els projectes de reurbanització com per exemple a l’Avinguda de l’Estatut o el nou Parc de la Clota.
  • Augmentar la protecció i la lluita contra la pèrdua de diversitat biològica dels espais verds del Districte i Iniciar la reintroducció de l’esquirol al Parc dels Tres Turons, quan les condicions ho permetin. Estudiar la possible reintroducció d’altres espècies animals.
  • Continuar amb la senyalització de recorreguts verds pel Districte, per donar a conèixer l’entorn i afavorir que la gent en gaudeixi i fomentant la millora de l’accessibilitat al Parc dels Tres Turons.
  • La declaració del Parc Natural de Collserola per part de l’anterior Govern de la Generalitat ha de ser el punt de partida d’un treball de totes les administracions implicades per tal de seguir treballant en la recuperació de la serralada i acostar-la als barris del nostre Districte.
  • Implantació de noves zones d’horts urbans al Districte, amb una finalitat social i educativa i de foment dels cultius autòctons.
  • Quan sigui efectiu el trasllat del nucli de població de la Font del Gos cap a la Font Baliarda, recuperar aquest sector de Collserola.
  • Recuperar el Parc forestal de Sant Cebrià a Collserola, al barri d’Horta.
  • Seguir recuperant per a ús ciutadà el Passeig de les Aigües a l’entorn de l’Arrabassada.
  • Continuar amb la millora de la conservació i neteja dels parcs.
  • Estudiar el tipus d’arbrat adequat a cada espai públic i, millorar-ne la poda.