Des d’ICV-EUiA apostem per una nova forma d’organitzar tots els àmbits de la nostra societat i en concret els del nostre Districte d’Horta-Guinardó, perquè homes i dones puguem compartir la vida familiar, laboral i participativa sense desigualtats i amb valors universals.
La paritat de gèneres és una perspectiva que ha de ser present de forma transversal en totes les polítiques de proximitat, així com amb la gestió pública municipal del nostre Districte. Gestionar la quotidianitat té a veure amb no oblidar les dones i amb incorporar el femení en tots els nivells de la societat. El nostre Districte ha estat un bon exemple de la visualització de les dones en el món polític.
Des d’ICV-EUiA apostem per la necessitat de fer emergir les mirades, les percepcions i les vivències que les dones, diverses i heterogènies, tenen del nostre Districte i de Barcelona, amb les seves necessitats, les seves propostes i iniciatives i els seus desigs.
A Horta- Guinardó, el Consell de les Dones del Districte està integrat per totes les entitats i col•lectius de dones que, cadascun des de la seva pròpia perspectiva, estem realitzant una tasca decisiva per aconseguir una major integració social de les dones.
- Seguirem impulsant, participant i donant suport al Consell de les Dones del Districte, com a espai que afavoreix la participació, l’intercanvi, el debat i la reflexió entre les dones. Estem convençudes que és una bona eina de col·laboració entre el Districte i les entitats de dones, que permet definir demandes i necessitats, i dibuixar projectes d’interès conjunt.
El Districte compta amb un món associatiu femení molt actiu, ric i variat. Gairebé a tots els barris existeix al menys un grup de dones que treballa per a les dones.
- Continuarem donant tot el suport possible a les entitats de dones, per tal que puguin desenvolupar les seves activitats. I intentarem també potenciar la incorporació de les dones joves al teixit associatiu, per aconseguir l’enriquiment de les entitats.
- Continuarem impulsant mesures per a la promoció de la participació femenina en els grans agents socials locals i per a la revalorització de les entitats de dones com a interlocutores de les institucions.
- Seguirem incentivant l’intercanvi amb col•lectius i grups de dones immigrades i la constitució de grups d’auto-ajuda entre les dones.
Reivindiquem el paper de les dones en la vida i la història local, fomentant el coneixement d’aquelles figures femenines que hagin estat rellevants. En aquest sentit:
- Continuarem proposant donar noms de dona als nous espais públics del Districte: carrers, places, escoles, biblioteques, parcs, etc.
- Vetllarem per tal que els diferents mitjans de comunicació amb participació municipal facin un correcte tractament de les dones, de la seva imatge i de les diferents aportacions que fan a la societat, i lluitarem contra les imatges degradants que omplen tota mena de mitjans, especialment la publicitat.
- També vetllarem per a què no hi hagi un llenguatge sexista al Districte: en les publicacions, impresos, publicitat, etc.
Del conjunt de dones del Districte, n’hi ha que per la seva situació personal mereixen una especial atenció dels serveis personals municipals: les dones responsables de famílies monoparentals amb criatures petites, les dones amb diversitat funcional o amb malalties mentals, les dones que pateixen maltractaments o violència, les dones migrades, i les dones grans que viuen soles. Algunes propostes específiques per aquests col•lectius:
- Garantir la prestació del servei de Teleassistència a totes les dones grans del Districte que viuen soles.
- Prestar una especial atenció en l'accés a l’habitatge social del Districte, a les dones que pateixen risc d’exclusió social.
- Potenciar la inserció laboral, mitjançant programes específics per a dones, així com més oportunitats per accedir a la formació i la capacitació a través de Barcelona Activa.
- Reforçar el projecte Troba't com a espai de trobada entre dones del districte que tenen en comú estar passant o haver passat per un moment de canvi important a la seva vida que suposi un obstacle per al manteniment de la seva xarxa social (ja sigui un procés migratori, una separació, etc.).
- Fomentar la constitució de grups d'auto-ajuda per a dones maltractades o amb problemes d'inserció social.
- Continuar enfortint els circuits, protocols i serveis com el Punt d’Informació i Atenció a la Dona (PIAD), per atendre les dones víctimes de tot tipus de violència i evitar la victimització secundària, fugint d’un punt de vista assistencialista o individualitzador de la problemàtica.
- Continuar incorporant la perspectiva de gènere en les polítiques d’integració de la immigració estrangera, i afavorint la participació de les dones migrades en programes de salut, coneixement de la llengua, formació professional i ocupació.
- Continuar promovent l’associacionisme i estimulant els grups o les associacions promogudes per les dones i reforçant els espais existents de coneixement i de suport entres dones immigrades i autòctones.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada