Educació

ICV-EUiA vol seguir apostant amb fermesa per un model educatiu per a la ciutat basat en la qualitat, la proximitat, el coneixement, l’equitat i la participació, amb una defensa clara de l’escola pública i la seva credibilitat política i social.

L’educació i la formació de les persones no són tan sols tasques del sistema escolar, han de ser assumides com un projecte de ciutat on cal implicar tota la col·lectivitat.

Per això, des d’ICV-EUiA ens proposem:
  • Seguir impulsant el Projecte Educatiu de Ciutat amb la implementació dels projectes del Districte, amb el seu corresponent seguiment i informació.
  • Continuar potenciant iniciatives com els programes Èxit i Xics, o la tasca del Pretaller del Carmel, per evitar el fracàs escolar i l’abandonament precoç dels estudis, entre els nois i noies de les escoles del Districte.
  • Impulsar l’educació per la convivència democràtica i per una ciutadania lliure i responsable amb la creació de Plans de Convivència, la difusió de l’educació en valors i el compromís ferm entre tots els agents educatius i socials.
  • Educar més enllà de l’escola: potenciar les xarxes educatives com la Xarxa 0-18 i les polítiques integrals- transversals. Cal establir xarxes de corresponsabilitat social entre tots els agents de cada barri- Districte: professorat, famílies, administracions públiques, associacions i entitats a fi de treballar en àmbits tant importants com els menjadors escolars, activitats extraescolars, activitats de vacances, centres d’esplai i lleure, l’esport escolar, la intervenció en els espais públics, la mobilitat, els jardins i els horts escolars, els espais familiars i els mitjans de comunicació.
  • Seguir impulsant l’Agenda 21 Escolar al nostre Districte.
  • Potenciar la participació democràtica a través dels Consells Escolars del Districte entesos com a òrgans que promouen les dinàmiques participatives del Districte articulant mecanismes àgils de coordinació amb el PEC central. Dur a terme el pla de dinamització de les AMPA de les escoles públiques del Districte i afavorir la seva coordinació.
  • Articular, integrar i difondre millor l’oferta cultural i d’aprenentatge del nostre Districte i de la ciutat.
  • Continuarem fent el seguiment per tal que els centres educatius del Districte tinguin un bon manteniment i disposin dels recursos necessaris.
  • Continuarem contribuint en potenciar els “Serveis Educatius Integrals” del districte (Centre de Recursos Pedagògics, Equips d’Atenció Precoç i l’Equip LIC) prioritzant la seva tasca com a dinamitzadors pedagògics per sobre de la de gestors de recursos.
Aquest darrer mandat hem incrementat l’oferta d’educació infantil 0-3 amb quatre escoles bressol noves: la de l’Harmonia a Montbau, que ja està en funcionament; la del carrer Marina, al Baix Guinardó, la de la Font d’en Fargues i la del Carmel que entren en funcionament el proper curs. Volem continuar incrementant les places públiques d’educació 0-3 amb nous equipaments:
  • Tirar endavant la nova escola bressol del Guinardó, ja projectada a l’illa d’equipaments del Mercat del Guinardó.
  • Construir la nova escola bressol Marina del Baix Guinardó al Passatge de Sant Pere.
  • Construir una nova escola bressol a la Vall d’Hebron, a l’illa d’equipaments de la Llosa.
  • Treballarem per garantir un bon funcionament dels serveis de suport a les escoles bressol.
En l’educació d’adults, tot i no ser competència municipal, s'ha treballat per millorar l'accessibilitat i la difusió de l'escola d'Adults del Carmel, i per convertir l'Aula de Formació d'Adults del Torrent d'en Melis en una nova escola d'adults a la zona del Príncep de Girona al Baix Guinardó.
  • Finalitzar el trasllat definitiu de la nova Escola de Formació d’Adults als jardins Príncep de Girona.
També s'ha impulsat les Aules de cultura del Districte que s'han convertit en Aules d'extensió universitària per a la gent gran, que han permès que des de la pròpia gent gran s'impulsin programes de formació de gran qualitat.